ENRICO GHELARDI Shanti Project - PEACE FOR EARTH

Enrico Ghelardi (Pisa, 1954) was niet onmiddellijk bijzonder geïnteresseerd in de muziek, hij blies wel eens op een saxofoon maar de studie aan de middelbare school en daarna een studie rechten gingen voor. Na een driejarige carrière in het bankwezen besloot hij tot een radicale wijziging in zijn bestaan, hij ging zich volledig aan de muziek wijden en vertrok naar Rome. Hier behaalde hij zijn diploma voor de klarinet en later die van jazzmuziek. Inmiddels speelt hij in diverse bands en big bands met musici als Bruno Tommaso, Paolo Damiani, Max de Lucia e.v.a. Naast zijn muzikale activiteit krijgt zijn belangstelling voor Oosterse spiritualiteit steeds meer vorm, hij volgt een boeddhistische studie en later maakte hij kennis met de yoga filosofie, met name die van de grote meester Paramahansa Yogamanda. In 2007 behaalde hij het diploma van yogaleraar. Hij schreef verschillende boeken over de Oosterse spiritualiteit en yoga en ook over de rol die muziek hierbij kan spelen.

“Peace for Earth” is het 8ste album dat Ghelardi uitbrengt onder zijn naam, hij is hier te horen op de basklarinet, sopraansax, fluit en basblokfluit, de rest van het gezelschap bestaat uit Pierpaolo Principato op piano, Stefano Cantarano op contrabas en Massimiliano de Lucia op drums en percussie. Alle nummers zijn gecomponeerd en gearrangeerd door Enrico. Shanti is een Hindoestaanse meisjesnaam en betekent vrede. “Ik schreef “Peace for Earth”, het nummer dat de titel geeft aan de cd, een aanroeping van vrede voor moeder Aarde, voordat de pandemie uitbrak, maar het lot wilde dat de cd uitkwam in tijden van corona-virus, in zo’n bepaalde periode voor de hele mensheid, een periode waarin een donker kwaad reist, als een onzichtbare golf, de hele planeet, het veroorzaken van lijden en rouw en het achterlaten van een spoor van economische ruïnes.“ aldus Enrico in het cd boekje, het gaat nog verder over het milieu, de overconsumptie , het vernietigen van het eco-systeem etc. Mocht hetgeen ik aangehaald heb een beetje chaotisch overkomen dan is dat te wijten aan het vertaalprogramma op mijn pc want alle teksten zijn alleen aanwezig in het Italiaans. Mijn inziens niet handig als je de cd ook buiten Italië aan de man wilt brengen.

Het eerste nummer is getiteld “Shakti Dance” dit is een onderdeel van de yoga leer. Het betreft hier dan ook nogal spirituele muziek met een lang intro op de fluit, maar bij de entree van bas, drums en piano verdwijnt het Indiase sfeertje en hebben we te maken met pure jazz met Enrico die schittert op de basklarinet. Titels als “Offering”, ”Om Nama”, “Pranam”, “Diwali” verwijzen naar mantra’s, hindoeïsme en andere Oosterse zaken, maar de muziek is gelukkig verstoken van enigerlei vorm van zweverigheid. Een nummer als “Pranam” heeft een serene uitstraling maar dat heeft grotendeels met de opbouw van de compositie te maken en met het virtuoze spel dat Enrico ten toon spreidt op de basklarinet. Het prachtige sfeervolle titelnummer “Peace for Earth” heeft vooral in de openingsfase verdacht veel weg van “Trois Gymnopédies” van Erik Satie, vooral bekend door de uitvoering van Blood, Sweat and Tears. Het album eindigt met “Diwali”, een van de belangrijkste feesten in het hindoeïsme, afgeleid van het sanskriet dipavali, oftewel een rij lichtjes. Het is een lichtvoetig nummer, ingeleid door een solo op de contrabas waarna de rest van de groep zich inzet voor het trippelende thema aangevoerd door de klarinet van Enrico. Een fraaie epiloog van een zeer geslaagd album van fantastische muzikanten die mij nog niet bekend waren, een rijke jazzwereld, die van Italië.

Jan van Leersum

 

 

Artiest info
   
 

Label : Alfa Music
Distr. : Xango

video